06
mei

Verrukkelijke vis

Vis en zeevruchten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van de BBQ. Vis op de barbecue wordt steeds populairder. Ook schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en mosselen en zelfs oesters belanden vaker op het BBQ-rooster.

Toch is het niet altijd even eenvoudig vis goed te bereiden en ligt het gevaar van droge vis of taaie garnalen op de loer. Dat heeft te maken met het feit dat de proteïnestructuur van vis anders is dan die van vlees en daar wordt vaak bij de bereiding geen rekening mee gehouden. Vaak wordt het vlees tegelijkertijd met de vis en even lang bereid met als resultaat dat de vis aan het rooster blijft plakken of uit elkaar valt. Voor een optimale bereiding van vis is het belangrijk om zowel de temperatuur als de bereidingstijd, in vergelijking met een stuk vlees, flink te verlagen.

Vers, vers, vers
Voor alles geldt: haal verse spullen! Mosselen moeten bijvoorbeeld nog gesloten zijn als je ze koopt of dichtgaan als je ze onder de kraan houdt of erop tikt. Dan leven ze nog. Van een dode mossel kun je behoorlijk ziek worden. Een verse oester krijg je veel moeilijker open dan een wat oudere. Dat komt omdat de sluitspier in kracht afneemt naar mate hij ouder wordt. Vis is vers als de ogen van de vis helder zijn. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.

Kies met zorg
De perfecte vis wordt vers gevangen en komt uit het seizoen. Bepaalde vissoorten, zoals haring, smaken anders in de verschillende seizoenen door de hoeveelheid vet die ze meedragen. Daarnaast wordt de vangst seizoensmatig gedaan, om de diersoorten te beschermen. Bekijk hier welke vis je het beste wanneer kunt eten.