06
mei

Starters Guide

Barbecuen is een geweldig excuus om lekker naar buiten te gaan. Om mooie stukken vlees en vis te kopen en te genieten van de overheerlijke grillsmaak van groenten uit het seizoen. Welke barbecue je ook gebruikt, minstens zo belangrijk is je brandstof en de manier waarop je het vuurtje eronder aanwakkert. Ga op onderzoek uit en kies de BBQ en de barbecuestijl die bij je passen. Met onze handige tips helpen wij je graag in het maken van je keuze. We beginnen bij de keuze van de barbecue!

Welke BBQ moet ik kopen? Goede vraag! Welke het geschiktst is, hangt helemaal af van jouw wensen. Vindt er elk weekend een BBQ-party plaats bij jou in de tuin of op het balkon? Is de ultieme BBQ-rooksmaak voor jou een must? Wil je het liefst lekker low& slow grote stukken vlees, vis en groenten bereiden of ga je voor een quick-fix BBQ? In principe geldt: voor welke barbecue je ook kiest, ga niet voor de goedkoopste. Voor net een beetje meer geld heb je zoveel meer plezier van buiten koken!

Klassieke barbecue
De houtskoolbarbecue geeft je het authentieke barbecuegevoel. Hij geeft een heerlijke grillsmaak en je neemt hem – afhankelijk van je formaat – heel gemakkelijk mee. Je hebt ze groot en klein, beide fijn. Het is maar net wat je wilt. Een grote groep te eten geven? Kies voor groot! Een parkbarbecuer? Neem een kleiner formaat. Indirect en direct grillen zijn alle twee zeker mogelijk.

Keramische barbecue
Wil je thuis écht uitpakken? Kies dan voor een keramische BBQ. Een keramische BBQ is superzuinig met houtskool en kan een hoge temperatuur bereiken voor het maken van pizza. Een ander woord voor deze barbecue – je hebt er misschien weleens van gehoord – is ‘kamado’. Letterlijk betekent dit ‘fornuis’. En dat is het ook, een luxe outdoorfornuis! Deze duizendpoot helpt je bij low and slow cooking, bakt de lekkerste pizza’s op hoge temperaturen, direct en indirect grillen is easy en de barbecue is door de keramische laag heel stabiel in temperatuur. Zijn er dan geen nadelen? Nou, hij is wat zwaarder, waardoor je hem niet makkelijk meeneemt naar het park of een familiefeestje. Daarnaast is hij duurder in aanschaf, maar dat weerleggen we met het grootste gemak: met een kamado heb je een kwalitatieve barbecue voor het leven.

Gasbarbecue
Als je je buren niet wilt uitroken, is de gasbarbecue de perfecte optie. Bovendien heb je de temperatuur met de knop die erop zit totaal onder controle en kun je makkelijk en snel switchen tussen verschillende temperaturen. Bijna meteen nadat je hem aan hebt gezet, kun je gaan grillen. Ideaal voor een snelle maaltijd, maar ook perfect voor een uitgebreid maal met verschillende gerechten! We adviseren om een gasbarbecue te kopen met meerdere branders. Zo kun je aan de ene kant direct grillen en is de andere zijde geschikt voor indirect barbecuen. Er zijn varianten met wel tot negen branders! Daarnaast kun je deze barbecues gemakkelijk uitbreiden met een rotisserie met achterbrander, side burner of een infrarood zijbrander die temperaturen tot wel 800 graden kunnen bereiken voor steaks van restaurantkwaliteit. Door verschillende accessoires als smokerboxen en rookhout hoeft ook bij een gasbarbecue de echte BBQ-smaak niet te ontbreken. Dit type barbecues zijn hartstikke makkelijk en echte alleskunners!

Elektrische barbecue
Wat je minimaal nodig hebt, is een stopcontact in de buurt. Spreekt wellicht voor zich. Hij wordt geroemd om zijn gemak, comfort, veiligheid, en dat je vrij vlot kunt beginnen met grillen. Deze barbecue is vaak wat kleiner en niet geschikt voor grotere groepen. Een voordeel is dan weer wel dat er geen rookontwikkeling is, wat ook meteen een nadeel is: die rooksmaak waar de echte barbecueliefhebber zo gek op is, krijg je niet met dit type BBQ.

Pelletbarbecue
De pelletbarbecue gebruikt geen gas of kolen, maar samengeperst hout als hittebron. Temperatuur regelen is bij deze barbecue heel gemakkelijk, je kunt daarnaast vrij snel beginnen met barbecuen en hij is makkelijk schoon te maken. De nadelen? Hij is relatief duur en je hebt voor het ontsteken van je houtpallets een stopcontact nodig. Brandt hij eenmaal, dan houdt de hitte zichzelf in stand en hoef je vanuit je luie stoel niets meer te doen – of naja: je vlees, vis en groenten grillen, natuurlijk!