06
mei

Jeroen Hazebroek “Ik ben gek op bloemkool! Maar gril ‘m niet te gaar”

De groente-expert
Jeroen Hazebroek Geboren: 30 november 1970 in Rotterdam. Barbecuekok, culinair schrijver, Jeroen heeft inmiddels 11 boeken op zijn naam staan. 12 en 13 komen er aan: Handig met Houtskool (Japans en Koreaans) en Roken doe je op hout.

“Ik ben gek op bloemkool! Maar gril ‘m niet te gaar”

Barbecuen is vaak experimenteren. Maar het is ook wel prettig om terug te kunnen vallen op de adviezen en tips van experts. Jeroen Hazebroek is zo’n expert. Hij is succesvol bbq-boekenschrijver en grillmaster. Hij heeft zich gespecialiseerd in (onder andere)

Wat is voor jou de beste groente om te barbecuen?
“Het wisselt bij mij per jaar en per seizoen. Op dit moment is bloemkool bij mij redelijk populair. Ik ben gek met de paarse bloemkool. Je kan het roosteren in plakken, bakken in olie in een skillet met knoflook, in zijn geheel grillen. Ook kun je een bloemkool eerst marineren. Bloemkool heeft een mooie bite, blijft lekker stevig. Maak ‘m vooral niet te gaar.”

Wat zijn de do’s & don’ts bij groente grillen?
“Een absolute do is dat je een beetje speelt met garing. Groente die je rauw of gaar kunt eten, daar kun je van uit gaan dat ze beetgaar, net warm, en net rauw ook heerlijk zijn. Sommige harde knollen hebben meer tijd nodig om gaar te worden. Bieten en meiknollen zijn niet lekker als ze niet gaar zijn, neem daar echt de tijd voor. Tip: gril ze indirect. Of juist caveman style – gewoon rechtstreeks in het vuur. Je verliest wel een stuk schil maar die houtskoolsmaak is zo mooi! Een don’t wat mij betreft: klein snijden en op een spiesje doen. Dat is echt een dooddoener, zo saai. Je kunt ook nauwelijks rekening houden met de garingstijden. De tomaat is snotgaar, de paprika nog hard en de champignon uitgedroogd.”

Waar let je op als je groente koopt?
“Koop biologische groente, dat proef je echt terug in de smaak. Het is niet slecht hoor, als je kasgroenten eet. Maar de volle zon doet toch wel iets met je groente. Dat heb ik geleerd op een boerderij in Oekraïne.”

Wat vind je eigenlijk zo leuk aan barbecuen?
“Ik heb een opleiding tot scheepskok gehad en heb op een kombuis gewerkt. Een hele kleine ruimte waar je moet koken. Ik merkte dat ik veel meer plezier beleef aan koken als ik in de buitenlucht sta. Ook al is het 20 graden onder nul. De vrijheid van het buiten koken en de geur van buitenlucht, dat is wat het voor mij zo leuk maakt.”

Heb je een ultiem barbecuegerecht?
“Een grote tafel vol met allerlei gerechten, dat je kan kiezen. Ik houd van een tapasmanier van eten. Een groot bord eten is ook lekker, maar op een mooie avond met elkaar gezellig aan tafel, en dan een variatie aan gerechten – vlees, vis en groente. Heerlijk!”

Tot slot: de belangrijkste tip
“Leer die deksel eens gebruiken bij de barbecue. Dan gaat er namelijk een wereld voor je open. Je kunt indirect garen, vooral bij grote stukken groente en vlees. Het maakt je leven zoveel makkelijker.”