06
mei

Jeanette Rijnbeek “Verras jezelf. Lukt een bbq-techniek niet? Volgende keer beter!”

De BBQ-expert
Jeanette Rijnbeek Geboren: 22 januari 1973 in Apeldoorn. Jeanette Rijnbeek verzorgt BBQ-workshops, demo’s & events. Als Freestyle BBQ’er is Jeanette een veelgevraagd barbecuechef. In 2022 zet ze vanwege de drukte haar deelname aan BBQ-wedstrijden even op een laag pitje.

“Verras jezelf. Lukt een bbq-techniek niet? Volgende keer beter!”

Barbecuen is meer dan even iets op het rooster leggen. Bij de bereiding komen allerlei technieken kijken. Geen hogere wiskunde, maar een beetje technische kennis kan geen kwaad. Gelukkig is Jeanette Rijnbeek bereid om haar kennis over barbecuetechniek met ons te delen. Zij is veelgevraagd BBQ-chef en geeft workshops waarin ze hobbykoks technisch bijschoolt.

Welke BBQ-technieken worden te weinig toegepast?
“Veel mensen zijn bang om buiten hun comfortzone te gaan of eens andere gerechten of technieken te gebruiken. En het deksel wordt wat mij betreft te weinig gebruikt. Die is er niet alleen voor het opbergen van je barbecue of om je gerecht te beschermen tegen de regen. Een gesloten barbecue is erg functioneel. Niet alleen als grill, maar ook als oven of om te roken. Bak gerust eens een taart of maak een cocktail. Verras jezelf! Er zijn weinig ingrediënten of technieken die ik niet gebruik. Ook poffen of caveman style – direct in de kolen – is gewoon erg leuk. En soms lukt iets niet, maar wees dan ook flexibel. Je kunt er altijd weer iets anders van maken! En denk niet alleen aan vlees of vis. Groenten en bijgerechten blijven vaak achter, maar het is zo leuk om een compleet menu te maken.”

Wat zijn do’s & don’ts bij de techniek?
“We hebben binnen de barbecuewereld een paar gezegdes. Een van de belangrijkste is: meten is weten. Met de juiste kerntemperatuur zorg je ervoor dat je gerecht altijd mals én voedselveilig is. Ook ‘If you are looking you ain’t cooking’ is zo’n gezegde. Doe niet continu je deksel open om te kijken naar je gerecht. Open je barbecue alleen als het noodzakelijk is. De temperatuur blijft dan mooi constant. En vergeet niet: ook het dragen van handschoenen is stoer. Veilig en schoon werken is gewoon erg belangrijk en zou vanzelfsprekend moeten zijn.”

Hoe kies jij je ingrediënten?
“Voor mijn ingrediënten kies ik altijd producten met een bekende en bewuste herkomst. We leven in een maatschappij met kiloknallers, maar voor mij geldt vaak ‘less is more’. Dus liever een mooi stuk vlees of vis dat wat kleiner is, maar wel verantwoord. Ik gebruik ook zoveel mogelijk van een dier. Bijvoorbeeld de botten, die gril ik aan en daar maak ik een mooie bouillon van.”

Wat is er eigenlijk zo leuk aan barbecuen?
“Koken op vuur is mijn passie. Daarbij heb ik geen voorkeur voor een bepaalde discipline. Als je de technieken beheerst, dan kun je alles maken. Het leuke aan barbecuen vind ik vooral de verbroedering. Het geeft altijd gezelligheid en blije mensen. Het geeft natuurlijk ook een kick als je jezelf uitdaagt of compleet nieuwe gerechten maakt. Als het dan lukt, dat is erg leuk!”

Heb je nog een gouden tip?
“Planning! Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat zorgt ervoor dat je, als je achter de barbecue staat, er ook optimaal van kunt genieten.”