12
apr

RALPH DE KOK: VAN BASSIST NAAR BARBECUECHEF

Als professioneel basgitarist reisde Ralph de Kok twintig jaar lang de hele wereld over. Twee decennia lang haalde hij uit alle werelddelen inspiratie voor zijn andere passie: koken. Inmiddels geeft Ralph BBQ-trainingen aan chefkok’s over de hele wereld en is hij de grillmaster van het drie-sterren restaurant de Librije in Zwolle.

“Tijdens mijn jaren als basgitarist had ik het voorrecht om over de hele wereld te kunnen ervaren hoe verschillende culturen gerechten op vuur en grills bereiden. Ik leerde ontzettend veel. Gewoon door te kijken en te proeven”, vertelt Ralph. “De inspiratie die ik daar opdeed vertaalde ik thuis door. Als ik ’s nachts om 02:00 uur thuis kwam, stak ik rustig nog de BBQ aan”.

Als hij niet bezig was met muziek, probeerde Ralph zijn passie voor de BBQ over te brengen. Hij herinnert zich nog goed de eerste workshop die hij probeerde te organiseren. “In totaal besteedde ik 1100 gulden aan publiciteit voor mijn eerste bijeenkomst. Advertenties in lokale krantjes, flyers. Uiteindelijk kwamen er maar 7 mensen opdagen”.

In 2007 besloot Ralph om zich fulltime beroepsmatig te richten op het barbecueën. “De laatste tien jaar is er veel veranderd in barbecuend Nederland. Het is steeds populairder geworden, maar mensen zijn ook anders gaan BBQ-en. De tijd van worstjes en hamburgers is echt voorbij”.

Inmiddels geeft Ralph tussen de 100 en 130 workshops per jaar. Geen twee sessies zijn hetzelfde. Deze grillmaster wil altijd blijven vernieuwen en zichzelf blijven uitdagen.

Ralph roept Nederland op minder vlees te gaan eten. “De vleesindustrie is de grootste vervuiler ter wereld. En als je dan vlees eet, let dan heel goed op wat voor een vlees het is. En dat is niet altijd het vlees dat het sappigste of het meest mals is. Een rund dat een mooi leven heeft gehad, met ruimte en een natuurlijk dieet van grassen, heeft een hele andere structuur. Als je barbecuet met eerlijk vlees, komt het aan op je skills. 99% van de BBQ’ers gaat dan nat. Dierenwelzijn is voor mij heel erg belangrijk geworden en ik wil het goede voorbeeld geven.”

____________

Naam: Ralph de Kok

Website: ralphdekok.nlbarbecuepaleis.nl

Woonplaats: Neede