MANNEN VS VROUWEN HET NATIONALE BBQ ONDERZOEK

Houtskool op Mars, elektrisch op Venus

Ruurd Hielkema • MOTIVACTION BV • Senior Research Consultant

De gangbare gedachte is dat vrouwen romantischer zijn dan mannen, en dat mannen op hun beurt rationeler zijn dan vrouwen. Als dat in algemene zin al waar zou zijn –er bestaan vast genderstudies waaruit het tegendeel blijkt–, dan hoeft dat nog niet te gelden voor elk onderwerp of elke markt. Zo is het bij BBQ-en juist andersom.

Veilig, makkelijk en schoon

page30image33320Dat deze stelling waar moet zijn, blijkt al direct uit de voorkeur voor soorten BBQ-apparatuur. Bij een nieuwe aanschaf geven mannen anno 2018 veel vaker de voorkeur aan een op houtskool gestookte BBQ, waar vrouwen toch echt kiezen voor een gasgestookt of elektrisch apparaat. Of voor een buitenkeuken natuurlijk, want die is met al zijn gebruiksmogelijkheden pas echt praktisch. In de vrouwelijke perceptie zijn deze varianten zowel veiliger als gemakkelijker in gebruik en bovendien ook nog eens beter schoon te maken en te houden. Rationeler kun
je het niet bedenken: laat die mannen maar rommelen met vieze houtskool of briketten. Even logisch is dan dat vrouwen vaker liever bij vrienden BBQ-en, en mannen dat vaker liever thuis doen. Een kwestie van rommel en die vervolgens moeten opruimen.

Slimme oriëntatie

Een helder verstand kun je vrouwen evenmin ontzeggen als ze zich in de oriëntatiefase voor een nieuwe aankoop bevinden. Want veel vaker dan mannen nemen ze in hun overwegingen dan het formaat van de BBQ mee (lees: ik wil niet zo’n bakbeest) en zeker ook het advies van vrienden, bekenden en echte kenners. Dat het modelletje kek is of het merk bekend, is minder relevant.

De beschikbaarheid van accessoires is wel weer een pre. Maar dat kunnen we ook best onder de noemer ‘praktisch’ scharen, zo goed als dat geldt voor de favoriete aankoopplaats van vrouwen: het tuincentrum of een huishoudelijke winkel. Want daar komen ze toch al.

De man beleeft intenser

Er is ook mentaal bewijs voor de stelling. Mannen beleven BBQ-en over het algemeen nog intenser dan vrouwen: als een feestje, als een ultiem symbool van vrij zijn, als een activiteit waar ze het liefst het hele jaar mee door zouden gaan. De meer pragmatische vrouw blijft bij vrieskou toch liever binnen, en geef haar eens ongelijk. Manlief mag bij een gevoelstemperatuur van -10 in het vuur kijken, terugdenken aan de tijd dat op een mammoet jaagde en plaatsnemen achter de grill.

Achter de grill

page30image33152En dat doet manlief dus ook, sowieso vaker in het jaar, vaker in alle seizoenen en ook vaker als de ware grillmaster himself. Want grofweg staat er bij de helft van alle BBQ’s een man achter de grill; in een derde van de gevallen wisselen man en vrouw elkaar af, en maar bij zo’n veertien procent van alle BBQ’s grilt er meestal een vrouw. Dat is niet bepaald een gender neutrale aangelegenheid. Hoog op de rots oreert dat alfamannetje dan ook nog eens dat hij simpelweg de betere BBQ chef is. Of dat echt zo is, valt vooralsnog niet te bewijzen. Dat gaan we dit seizoen onderzoeken. Want misschien laat de vrouw zich dat idee, in al haar slimheid, gewoon lekker aanleunen. Dan is ze een keer verlost van de kookplicht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*