Food Stage: Excellente producten van bijzondere producenten

Food Stage heeft als doel consumenten kennis te laten maken met excellent vlees. Adriano Amighini en Enzo Sisto – twee rasechte Italianen met een enorme CV op het gebied van eten en gastronomie – vertellen vol passie over hun vak.

“Wij zijn Italianen. Wij zijn goed in design, fashion en food. Don’t mess with our food!”

In hun inspirerende kantoor in Haarlem praten ze honderd uit over de producten die zij aanbieden. Graag laten zij je kennismaken met zes bijzondere producenten van excellente producten.

Voor meer informatie over de producten en de verkrijgbaarheid kun je contact opnemen met Adriano via sales@bestmeat4you.com

In dit artikel staan de producenten Chateau Boucher, Guidi – Pollo 70, Peters Farm, Molino Spadoni, Pro Sus Italfine en Rundvlees & Co centraal.

Chateau Boucher: oerrunderen in de vrije natuur

Al tienduizenden jaren leven de Limousin-runderen in de gelijknamige Franse regio. Deze dieren met hun typerende rode kleur vormen een bijzonder contrast met het groen van de streek. Bijzonder genoeg om de runderen 15.000 jaar geleden in de grotten van Lascaux door middel van muurtekeningen te vereeuwigen.

Chateau Boucher heeft er voor gekozen zich te specialiseren in dit excellente vlees. Met recht excellent, want het behoort tot de beste kwaliteit rundvlees van Frankrijk. De dieren zijn helemaal vrij. Een kudde heeft een gebied van 200 tot 1000 hectare tot zijn beschikking en leeft op natuurlijke wijze van de aanwezige flora en rivierwater. In de winter wordt er bijgevoerd in een open stal, waarbij de dieren zelf kunnen kiezen om binnen of buiten de stal te verblijven.

Van 3 sterren Beter Leven tot het Franse brandkwaliteitskeurmerk Label Rouge en zelfs Blason Prestige. Als het gaat om dierenwelzijn in combinatie met de hoogste kwaliteit is het rundvlees van Chateau Boucher een voorbeeld voor de industrie.

 Guidi – Pollo70: ‘s werelds eerste antibiotica vrije kip

In 2012 begon het familiebedrijf Guidi met een lijn van langzaam groeiende kippen die geheel antibiotica vrij opgroeien: Pollo70. Dit bleek mogelijk door de leefomstandigheden van de kippen te optimaliseren. Fokken met een hoog niveau van dierenwelzijn, gezond en uitgebalanceerd voedsel en veel aandacht voor de hygiënische omstandigheden. In 2014 ontving het Italiaanse Guidi als eerste een certificaat voor een geheel antibiotica-vrije productielijn.

In 2016 kwam het product ook met een label als zodanig in
de winkels te liggen. In de loop der jaren zijn de faciliteiten verbeterd en zijn fokmethoden vastgesteld die ver boven de normen liggen. In 2017 ontving Guidi ook het certificaat voor dierenwelzijn. Begin 2018 werd hier een certificaat voor het gebruik van natuurlijk daglicht aan toegevoegd. Het bedrijf is trots dat inmiddels meer Italiaanse producenten de strenge -en antibiotica-vrije- richtlijnen overnemen.

De manier waarop Guidi met haar dieren omgaat, is niet alleen beter voor gezondheid van de consument en voor het welzijn van het dier. Je proeft het ook aan het vlees. Niet voor niets werd Pollo70 in november 2017 door het invloedrijke Italiaanse tijdschrift Salvagente uitgeroepen tot de beste kippenborst.

Peters Farm: waar kalveren spelen

Zolang de Nederlandse melkveehouderij bestaat, zal ons land altijd één van de grootste kalfsvleesproducenten ter wereld blijven. Een koe geeft immers pas melk, zodra ze een kalf gekregen heeft. Opvallend is dat 95% van het Nederlandse kalfsvlees wordt geëxporteerd. De Nederlander kiest minder vanzelfsprekend voor kalfsvlees dan voor bijvoorbeeld varken of volwassen rund. En dat is zonde, want kalfsvlees -mits op een eerlijke manier gehouden- is een mals, mager en licht verteerbaar product, dat zich makkelijk laat combineren.

De kalveren van Peter’s Farm hebben de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en hoeveel ze willen eten en of ze willen lopen, staan, liggen, spelen of slapen. De dieren leven in kuddes van ongeveer 60 dieren. De stallen zijn ruim opgezet met voldoende daglicht. In de stallen hangen skippyballen waar ze mee kunnen spelen en er zijn borstels bevestigd waar ze langs kunnen schuren.

De kalfsvleesproducten van Peter’s Farm worden geleverd met vermelding van een boerderijcode. Aan de hand van deze code kan via de website informatie over de boer worden opgevraagd. Alle stallen van Peter’s Farm hebben het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dat staat garant voor een diervriendelijke productie. Dierenwelzijn, de rust in de stal en de vrijheid van de kalveren komen tot uiting in de kwaliteit en de smaak van het Peter’s Farm Kalfsvlees.

 Molino Spadoni: brood zoals brood moet smaken.

Een oude graanmolen uit het jaar 1445. Met die aankoop begon Silvio Spadoni in 1921 zijn familiebedrijf. Nog altijd zijn de molen en het bedrijf in handen van de Italiaanse familie. Bijna 100 jaar later is Molino Spadoni uitgegroeid tot een innovatieve specialist in bloem, deegwaren en meer.

De vernieuwing zie je bijvoorbeeld terug in de grote lijn glutenvrije producten. Maar ook in een onconventionele toepassing van deegwaren. Zo bracht Molino Spadoni recentelijk een brood op de markt dat kan worden afgebakken op de barbecue. En wie denkt dat Spadoni alleen verstand heeft van deegwaren, heeft het mis. Casa Spadoni werd in 2014 opgericht als een natuurlijke ontwikkeling op de vele activiteiten van de Molino Spadoni-groep. In deze drie vestigingen worden de granen, kazen, vleeswaren en wijnen van Spadoni toevertrouwd aan diverse chefkoks onder leiding van Marco Cavallucci. Cavalucci is de enige Italiaanse chefkok die zijn twee michelin-sterren langer dan 30 jaar heeft weten te behouden.

Spadoni staat voor eerlijke producten. Het gebruikte varkensras Mora Romagnola was begin jaren 70 bijna uitgestorven. De laatste tientallen werden door Leonardo Spadoni opgekocht om deze van het uitsterven te behoeden. Inmiddels zijn er weer meer dan 5000 varkens van dit ras. Spadoni noemt zichzelf “voorzitters van de supply chain”. Ze kennen de oorsprong van al hun ingrediënten. Van het koren voor de muesli, de melk van hun kazen tot aan de voeding van de bramen die door hen zijn grootgebracht.

 Pro Sus Italfine

Het Italiaanse Pro Sus is de nummer 1 op het gebied van biologisch vakensvlees in Italië. Het bedrijf is ontstaan vanuit een passie voor de varkensfokkerij en liefde voor de landbouw. Iedere stap van de productieketen wordt gevolgd. Op meer dan 14.000 hectare landbouwgrond verbouwen de leden van de coöperatie granen die aan de basis staan van de voeding van de dieren. Pro Sus werkt alleen met professionele dierenartsen en gebruikt geneesmiddelen enkel indien nodig en strikt noodzakelijk.

Ook de Parmaham ontbreekt niet aan het assortiment van Pro Sus. Deze hammen worden traditioneel verwerkt in Langhirano in de Parmavallei. In deze vallei, rondom het riviertje Parma, rijpen de hammen tot de wereldberoemde Parmaham met zijn unieke smaak en geur. Pro Sus verspreidt haar varkensvlees in Europa onder het brand Italfine. Alle varkens worden gefokt onder de beschermde oorsprongsbenaming Denominazione di Origine Protetta (DOP).

Iedere Italiaan kent Pro Sus. Het is het product van Italianen voor Italianen. Met Pro Sus Italfine krijg je de echte smaak van Italië op tafel.

RUNDVLEES & CO: JARENLANGE ERVARING EN PASSIE VOOR RUNDVLEES

Rundvlees & Co is een rundvleesgrossier gespecialiseerd in kwaliteitsrundvlees. Het bedrijf heeft jarenlange ervaring
in het vak. Gedreven door passie voor zowel het vleesvee als voor kwaliteitsvlees. Rundvlees & Co is een goede partner voor de slager, horeca, vleeswarenproducenten en retail in zowel binnen als buitenland. Rundvlees & Co heeft een breed assortiment dat vrijwel alle specifieke wensen van de klant kan inwilligen.

De runderen die bij Rundvlees & Co verwerkt worden komen uit Ierland, Verenigd Koninkrijk, Belgie, Nederland, maar ook uit Frankrijk. Er is gekozen om de runderen uit de verschillende landen te halen, omdat ieder land specifieke kwaliteiten vertegenwoordigt. Uit Frankrijk, voornamelijk de Limousinstreek, komen bijvoorbeeld de allerbeste Limousin runderen van Europa. Deze worden groot gebracht onder ideale omstandigheden waar alle rust en ruimte is. Dat zorgt voor de beste vleeskwaliteit. De dieren vertoeven het grootste deel van het jaar buiten in uitgestrekte weilanden en kunnen naar hartenlust grazen.

De boeren fokken de beesten zelf dus de dieren verblijven hun hele leven op dezelfde boerderij. De boeren zijn zelfvoorzienend als het gaat om de voeding voor de dieren en verbouwen hun eigen mais en granen die ze gebruiken om de dieren goed te laten groeien. Al met al zorgt dit voor de ideale omstandigheden voor het dier, wat uiteindelijk ook weer terugkomt in de smaak van het vlees.

Al het rundvlees wordt verwerkt in eigen uitsnijderij die voldoet aan de moderne kwaliteitseisen van deze tijd. Het IFS (international food standard) certificaat garandeert dat de hoge kwaliteitseisen die aan het vlees worden gesteld worden ook worden nageleefd bij de verwerking. De traceerbaarheid van het vlees heeft altijd een hoge prioriteit bij Rundvlees & Co. De consument moet kunnen vertrouwen op de voedselveiligheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*