12
apr

BBQ TIPS & TRICKS: ROKEN EN GRILLEN

Een schone grill

Je gasten zitten niet te wachten op de leftovers van je vorige grillsessie. Maak je rooster schoon als hij nog heet is met een goede barbecueborstel. Met een aspook, een kwastje, of een stofzuiger mest je de oude houtskool en as eruit. Stook je barbecue even goed heet op, dan brandt je oude resten goed schoon.

Steek je kolen veilig aan

Gebruik nooit aanmaakvloeistof, witte aanmaakblokjes, zakken houtskool waar je zak van moet aansteken of andere chemische rommel. Het kan gevaarlijk zijn en het is compleet onnodig. Een One Minute Lighter, aanmaakwokkel of zelfs nachochips zijn prima om je vuurtje aan te maken. In een kolenstarter gaat het nog makkelijker. Heb geduld en zorg voor voldoende luchttoevoer.

Gebruik goede kwaliteit houtskool

Geef wat meer uit aan goede kwaliteit houtskool. De weeïge geur die over schuttingen heen komt verraad soms al de goedkope briketten die zijn gebruikt. Zonde! Houtskool is misschien wel je belangrijkste ingrediënt. Kies een neutrale smaak, extra rooksmaak kan je ook toevoegen met rookhout.

Houd controle over je temperatuur

Een vuurtje heel erg heet maken is eigenlijk geen kunst. Het vuur temperen is al weer lastiger. Houd altijd controle over je temperatuur en als je dat niet hebt, wacht dan nog even met je producten op de barbecue. Hoe langzamer je iets gaart, hoe beter het resultaat is een stelregel die we vaak gebruiken.

Roken op de barbecue

Om te roken op je barbecue is eigenlijk heel eenvoudig. Voeg wat chips of chunks toe aan je houtskool en je bent al begonnen met het toevoegen van een extra rooksmaak aan je gerechten.Roken is een traditionele manier van conserveren. Dit kan met warme of koude rook.

Koud roken

Gebruik een Cold Smoke Generator of een eierdoos met rookmot. Probeer zo min mogelijk warmte te laten ontstaan, dus zorg dat als iets brandt het niet in contact komt met kolen die toevallig ook in je barbecue zitten. Als het warm weer is kan je een drip pan met ijs in je barbecue zetten voor een koude temperatuur. De temperatuur wil je zo laag mogelijk houden, dus pas op met een zwarte barbecue in de zon. Alles wat je rookt – dat kan vis zijn, maar ook kaas, eieren of boter – krijgt een intensere rooksmaak na wat extra tijd. Lang roken van vis en vlees zorgt voor het doden van bacteriën.

Warm roken

Warm roken doe je op ongeveer 75 graden celsius. Denk aan paling, makreel of zalm. Je wilt voldoende warmte hebben, maar
ook niet te veel. Beperk de hoeveelheid houtskool en gebruik een smokerbox of een goede prop aluminiumfolie met chips. De rook en warmte zorgen samen voor garing. Door de nog steeds vrij lage temperatuur kan de rook goed in het gerecht trekken.

Low & Slow

Low & slow barbecue is ook super om een goede rooksmaak toe te voegen.
Wanneer het vlees nog rauw is kan het meer rooksmaak opnemen. Gebruik chunks, chips of een smokerbox. Bij te hoge temperaturen is er meer volledige verbranding en minder rook. Spareribs, pulled pork, brisket om maar wat te noemen zijn geweldige gerechten voor wat extra smoke!