09
apr

FOODAHOLIC NOSKOS IS EEN MULTI-TALENT

Wanneer ben je begonnen met het bloggen over BBQ-en?
“Toen ik 11 jaar geleden een ‘echte smoker’ kocht, kwam ik er achter dat
er op internet heel erg over smoken te vinden was. Ik heb toen zelf maar een site opgezet met informatie. Inmiddels zie je steeds meer sites over barbecuen verschijnen. Er zijn er alleen maar weinig die het langer dan twee jaar volhouden.”

Noskos, waar komt die naam eigenlijk vandaan?
“Ik heb een half Pools nichtje. Toen zij klein was verzon ze Poolse namen voor haar Nederlandse familieleden. Ze gaf mij de naam Noskos. Omdat Dennis een algemene naam is, die bij ieder online- account dat je aanmaakt altijd bezet is, ben ik Noskos gaan gebruiken.”

Kook je nog wel eens ‘gewoon’?

“Ja zeker! Ik houd van voedsel en van de bereiding daarvan. Ik weet veel over barbecuen, maar ook over ander eten en drinken. Zo heb ik een liefde voor rum, gin en de Aziatische keuken. En ik ben een officiële ‘chocolat-taster’. In alles wat ik bereid en uitprobeer, wil ik vernieuwend zijn. Standaard bereidingswijzen ombouwen. Dat doe ik als ik ‘gewoon kook’, maar zeker ook als ik barbecue.”

Hoe zit het nou met die beroemde MOINK Balls van jou?“

Op 2 augustus 2008 verscheen het eerste berichtje over MOINK Balls op een Amerikaans BBQ-forum. Larry ‘BBQ- Grail’ had een zak kant en klare Italiaanse diepvries gehaktballetjes gekruid met barbecue rub, omwikkeld met spek, dit alles vastgezet met een prikkertje en na een tijdje in de smoker, er saus over gedaan. De MOINK Ball was geboren, MOINK komt van Moo en Oink, Moo voor het rundergehakt van de balletjes, Oink van de bacon.

De mensen op het forum, nooit te beroerd voor een geintje, riepen een comité in het leven waar je je eigen MOINK Ballen kon laten beoordelen en je kreeg in het begin zelfs een persoonlijke oorkonde als je ze op de juiste manier had gemaakt, en MOINK goed had gespeld, dus niet met kleine letters.

Eén van de belangrijkste voorwaarde bij MOINK Balls was dat je diepvries Italiaanse gehaktballetjes gebruikt. Omdat we hier in Nederland geen kant en klare Italiaanse gehaktballetjes in de diepvriesvakken hebben liggen vroeg ik aan Larry hoe ik dan een certificaat kon verdienen. Larry kwam met een regel dat als je in een land woont waar er geen kant en klare Italiaanse gehakt balletjes zijn, je zelf je ballen mocht draaien. Omdat ik de eerste was die om die uitzondering vroeg werd de regel naar mij vernoemd en werd in barbecueland bekend als de ‘Noskos rule’. En na het maken van MOINK Balls met onderstaand recept werd ik ook meteen de eerste Nederlandse gecertificeerde MOINK Baller! Sinds die eerste keer dat ik MOINK Balls maakte is er een hoop gebeurd rond deze ballen. Er waren MOINK Ball dagen, waarop mensen over de hele wereld tegelijk MOINK Balls maakten. Er zijn slagers die ze in de zomer verkopen voor op de barbecue. Dankzij mijn boek ‘Het vuur de Baas‘ dat in 2017 uitkwam stond mijn recept in de Playboy en de Panorama. Maar het ultieme hoogtepunt was toch wel dat Jacques in ’t Veld van El Hambre op Koningsdag 2017 aan de Koning en Koningin MOINK Balls aan mocht bieden die hij volgens de ‘Noskos rule’ had gemaakt. De koning die iets eet waar jij het recept van hebt verzonnen, hoe cool is dat?”